DDS

Direct digital synthesizer (DDS) este asa cum ii spune numele un generator de semnal (RF) controlat direct de un sistem ce lucreaza digital. In cazul acestui transceiver este controlat direct de modulul Controler.

Realizarea sa nu este dificila, mai ales dupa „incercarea” de la constructia controlerului. Eu am ales versiunea cu AD9952  (Fara un motiv anume …). Dupa lipirea componentelor pasive si a stabilizatoarelor de tensiune am verificat toate tensiunile cu multimetrul. Am lipit oscilatorul de referinta (100MHz) , circuitul formator DS90LV028 si in final circuitul AD9952. Pentru circuitul formator aveti optiunea SN65LVDT340 – dar atentie acesta se lipeste pe dosul cablajului.

L-am alimentat cu 5V si am verificat din nou tensiunile. Am constatat ca tensiunea pe circuitul AD9952 este de doar 1,6V. Am considerat ca circuitul nu poate lucra corect la aceasta tensiune. Cauza scaderii tensiunii se datora socului L9 de 100µH care din pacate avea o rezistenta ohmica prea mare (6-7Ω). In acest modul mai sunt doua socuri identice dar, 0,2-0,3V cadere de tensiune pe ele nu afecteaza functionarea stabilizatoarelor de 3,3V si 1,8V. Am inlocuit socul L9 cu un soc de 10µH (asta am gasit rapid…) dar cu rezistenta de sub 1Ω. Dupa aceasta modificare tensiunea pe AD9952 a devenit 1,8V (tensiunea de lucru).

Am realizat un cablu cu 6 fire si conexiune 1 la 1 pentru conectarea DDS-ului la Controler. XS2 la DDS cu XS5 la Controler. Pinul 7 de la conectorul XS5 ramane liber. La conectare va orientati dupa pinul legat la masa (pinul 1la XS5).

La prima pornire Controler – DDS intrati in MENU>DDS Configuration si setati urmatorii parametrii : CLK Freq(MHz)=100, DDS1 mux=4, Frequency factor=4. Ceilalti parametrii raman „0” (zero)

Conectati la iesirea DDS-ului un frecventmetru si trebuie sa constatati ca frecventa generata este de 4 ori frecventa afisata pe display cu transceiverul in mod AM sau FM. In modul LSB  si USB frecventa generata de DDS este data de relatiile din imagine. Daca veti conecta un osciloscop trebuie sa vedeti semnalul generat (teoretic dreptunghiular). Nu trebuie sa va faceti probleme privind forma de unda, oricum nu conteaza deoarece semnalul este trecut printr-un circuit de formare care detecteaza trecerile prin zero. Amplitudinea la fel nu conteaza daca nu este aceeasi in toata gama. Ce trebuie sa verificam este stabilitatea de frecventa. Eu am constatat ca frecventa este foarte stabila in raport cu ce stiam despre oscilatoare. Am vazut asta si in perioada de exploatare ca transceiver – deosebit de stabil (este DDS totusi)

Dece frecventa este de 4 ori mai mare ? – deoarece detectorul Tayloe (in modulul SDR Avala) divide aceasta frecventa cu 4.

DDS finalizat

In videoclipul de mai jos puteti urmarii aspecte din timpul realizarii modulului DDS

Tulip SDR – DDS