Controler

Functionarea transceiverului este asigurata de modulul de control. Acest modul joaca rolul PC-ului utilizat la transceiverele SDR non stand alone (Flex, Anan, QS, RTL etc). Rolul placi de sunet este preluat de modulul DSP. Asadar modulul de control numit in continuare controler gestioneaza prelucrarea semnalului de la antena la difuzor, a semnalului de la microfon spre antena, a oscilatorului DDS si interfata cu utilizatorul (comanda display-ului).

Modulul de control se bazeaza pe microcontrolerul STM32F407ZGT6 din familia STMicroelectronics STM32™versiunea LQFP144 cu 144 de pini. Detalii despre circuit aici http://www.st.com/content/st_com/en/products/microcontrollers.html, circuitul CY62157EV30 static RAM 8Mbit, circuitul FM25L256 256K bit Ferroelectric Nonvolatile RAM (in care se inregistreaza setarile utilizatorului – setari ce nu se schimba la inlocuirea softului de controler) si display-ul ER-TFTM050-3 modul LCD cu touch panel.

Acest modul prelucreaza comenzile utilizatorului privind reglarea frecventei de lucru prin encoderul rotativ de tip LPD3806-360BM-G5-24C, selectarea elementelor de meniu respectiv a valorilor alese prin doua encodere de tip EC11E15244C cu intrerupator.

Celelalte componente sunt de uz normal cu specificatiile din schema.

Realizarea practica presupune lipirea tuturor componentelor pe placa de cablaj. In videoclipurile Tulip SDR Controler 1  la  3 puteti vedea o parte din aceasta munca. Va sfatuiesc sa lucrati cu maxima atentie, cu foarte multa rabdare si numai atunci cand sunteti odihniti. Trebuie sa verificati fiecare lipitura la terminalele microcontrolerului, distanta dintre pini este de doar 0,35 mm. Ultima secventa din videoclipul Tulip SDR Controler 3 va arata verificarea prin transparenta a lipirii microcontrolerului (cablajul asezat in fata unei surse puternice de lumina).

Tulip SDR Controler 1               Tulip SDR Controler 2                 Tulip SDR Controler 3

Controlerul asamblat se poate vedea aici. Nota: Conectorul pentru display si panglica de legatura vin impreuna cu displayul.

Realizarea acestui modul presupune sa aveti cablajul, componentele mentionate mai sus, tatatura, programatorul ST LINK V2 cu programul aferent STM32 ST-LINK Utility v3.8.0 pentru a putea incarca softul de controller si fisierul  sys_sdr.hex (softul propriu-zis de controler) . Fisierele necesare le puteti downloada de aici: Programe Tulip SDR (am pus aici si DSP.hex pentru microcontrolerul din DSP). Procedura de programare o puteti urmarii in videoclipul urmator : Tulip SDR Programare microcontroler.

Inainte de conectarea display-ului este necesara schimbarea unui jumper de pe placa electronica din spatele display-ului. Acesti jumperi sunt mai speciali in sensul ca trebuie sa inlaturati legatura (cositorul) de la J15 si sa uniti cu cositor contactele lui J16. Vezi foto.

20160305_155537

Acum diplay-ul este pregatit de conectare la controler. Eu am utilizat cablul panglica, care prin indoire are loc acolo unde se instaleaza controlerul. Dupa teste puteti folosi si conectorul de 30 de pini. (la alegere).

20160305_160027

Aveti nevoie de un alimentator de 5V / 1A. Montajul consuma circa 600 mA (in starea normala de functionare – in sarcina pe transceiver finalizat).

FOARTE IMPORTANT : BATERIA CR2032 NU TREBUIE MONTATA IN FAZA DE PROGRAMARE.  EA SE MONTEAZA DUPA PROGRAMAREA CONTROLERULUI IN STARE OPRIT

Pentru testarea controlerului trebuie sa aveti pregatite cele trei encodere si tastatura.

Rotary encoder-ul pentru frecventa are un stabilizator intern de 5V, el este pregatit sa lucreze cu tensiuni intre 12V si 24 V, deci aveti nevoie si de o sursa de 12V pentru alimentarea lui. Firul negru de conecteaza la masa, firul rosu la +12V, firele alb si verde la pini 3 si 5 ai conectorului J7. Daca prin rotire spre dreapta frecventa scade atunci inversati cele doua fire. In mod normal prin rotire spre dreapta fecventa afisata creste. Pinul 1 al J7 este masa, iar pinu 4 al J7 ramane liber. Eu am folosit ca suport pinul 2 al J7 care este liber in montaj pentru firul rosu (12V).

 20160305_150325  20160305_150230

Encoder1 si Encoder 2 sunt encodere mecanice. De regula au trei contacte pe partea de encoder si doua contacte pe partea de intrerupator (pusch). Un contact al intrerupatorului il conectati cu masa encoderului si va conectati cu patru fire la controler conector XS12 si XS13. Pin 2 este masa, pin 4 celalalt fir de la intrerupator si pini 1,3 la contactele active ale encoderului. Contactele encoderului depind de tipul de encoder-trebuie sa aveti notita tehnica a encoderului. Puteti determina contactele active cu ohmetrul, stiind ca la rotirea intr-un sens se pune la masa un contact si la rotirea in sens invers celalalt. Contactele de intrerupator sunt separate. (le remarcati usor). Encoderele utilizate de mine au 30 de pozitii si 15 impulsuri la o rotatie.

Tastatura nu pune probleme , respecati doar schema.

GATA !!!  puteti alimenta controlerul.

La prima pornire trebuie sa alegeti tipul de display , faceti acest lucru cu un stylus de la telefoane, tablete, etc. De regula prima optiune este 5 inch rezistiv. Primele setari se refera la encoderul de frecventa si tastatura. Apasati MENU, apoi Global option si faceti urmatoarele satari: Encoder step=10, Encoder factor=8, Encoder of pulses=300, Encoder menu step=100, Keyboard=18 buttons. Restul pot ramane deocamdata la valorile implicite.

Urmariti in videoclipul urmator primele minute petrecute cu controlerul viitorului transceiver Tulip SDR Primele momente.