Comutatie

Realizarea acestu modul nu pune probleme.

Modul comutatie

 

La punerea in functie a acestui modul am constatat ca la trecerea pe emisie linia +RX nu comuta la trecerea pe emisie. Dupa verificarea schemei si a circuitului ULN2003D am constatat ca tensiunea de iesire din ULN2003D nu scade suficient pentru a se realiza comutarea de catre Q6. Am inlocuit tranzistorul cu un alt exemplar BC847 B cu beta mai mic, dar situatia nu s-a remediat. Studiind mai atent schema interna a lui ULN2003D am tras concluzia ca acea tensiune de iesire nu poate scadea mai mult de 0,6V datorita structurii in Darlington a circuitului. In aceasta situatie am inlocuit rezistorul de 10 K (R8) cu un rezistor de 100K inseriat cu o dioda cu siliciu pentru o cadere suplimentara de tensiune de aprox. 0,6V. In urma acestei modoficari modulul functioneaza perfect.

Celelalte iesiri ale circuitelor ULN2003D nu sunt influientate de aceasta tensiune reziduala.

Controlul liniilor RX si TX fiind foarte important am decis sa montez pe panoul frontal un led bicolor (recuperat) pentru siguranta operarii transceiverului. Lucru ce s-a dovedit util deoarece pe display pictogramele RX si TX sunt destul de mici.

In fotografiile de mai jos se vad modificarile la care se face referire in text.

Modificari comutatie

La ora cand am realizat acest modul nu aveam LM1117-3,3V si l-am inlocuit cu APL1084 (recuperat de pa placi de baza de comp.), dar fiind de tensiune variabila am intrerupt legatura la masa si am inserat un divizor rezistiv 1k2 spre plus si 2k spre masa. In mod normal nu trebuie sa faceti aceasta modificare decat in cazul cand inlocuiti piesa din schema.